Zoals veel van zijn generatiegenoten heeft Tijmen Godfroid (27) uit Ilpendam een flinke studieschuld opgebouwd. Hij schrok dan ook van het advies van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om studieschulden verplicht te registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat zou namelijk nogal wat gevolgen hebben voor een eventuele hypotheek. Om zo veel mogelijk gelijkgestemden te vinden, richtte hij een Facebook-groep op. “Om een vuist te maken.”

Tijmen volgt momenteel het laatste jaar van de master Mechanical Engineering aan de TU Delft. “Hiervoor heb ik een hbo-opleiding in Alkmaar gedaan”, verklaart hij waarom hij de afgelopen jaren een flinke studieschuld heeft opgebouwd. “Vijftien- à twintigduizend euro.”

Als het aan de AFM ligt, wordt die schuld verplicht meegewogen als Tijmen en zijn vriendin na zijn afstuderen op huizenjacht gaan en een hypotheek aanvragen. De AFM wil daarmee voorkomen dat singles of stellen een hypotheek afsluiten die ze eigenlijk niet kunnen betalen, omdat ze naast hun hypotheek maandelijks nog een flink bedrag aan schuld moeten aflossen.

Tijmen verwacht na zijn studie snel een goede baan te vinden, en hoeft pas twee jaar na het afronden van zijn studie te beginnen met aflossen. “Maar het scheelt de helft van wat ik maximaal aan hypotheek zou kunnen krijgen”, zegt hij over de gevolgen van zijn studieschuld.

“Het blijft een beetje vaag”, zegt hij over de huidige regels rond het melden van een studieschuld bij een hypotheekaanvraag. Waar je bij een hypotheekaanvraag verplicht bent om schulden op te geven, geldt dat niet voor een studieschuld. “Maar als er om gevraagd wordt, mag je het niet verzwijgen”, aldus Tijmen.

Het verzwijgen van een studieschuld kan momenteel al wel gevolgen hebben voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wie een hypotheek mét NHG afsluit, verzekert zich daarmee tegen het risico om na de eventuele gedwongen verkoop van de woning met een restschuld achter te blijven. Wie op dat moment een studieschuld blijkt te hebben die nooit is opgegeven, loopt het risico dat de restschuld niet wordt kwijtgescholden.

Nu woont Tijmen met zijn vriendin in bij haar ouders in Hoofddorp, maar uiteindelijk hoopt het stel hun droomhuis in Edam, Volendam, Oosthuizen of Ilpendam te bemachtigen. Omdat Tijmens vriendin geen studieschuld heeft, heeft hij goede hoop dat ze – zelfs al zou registratie van studieschulden verplicht worden gesteld – zonder al te veel problemen een woning in een van deze plekken te kunnen kopen.

“Maar ik doe het niet alleen voor mezelf”, benadrukt hij waarom de Facebookgroep heeft opgericht. “Als starter kom je er nu al niet tussen”, zegt hij over de gevolgen van de krappe woningmarkt. Hoewel er nu nog slechts enkele tientallen zijn, hoopt hij uiteindelijk genoeg mensen bij elkaar te brengen om een sterk geluid tegen het advies van het AFM te laten horen. “En van daaruit misschien een petitie te starten.”

‘Afschrikwekkende werking’

Het is nog de vraag wat het komende kabinet ervan vindt, maar het huidige demissionaire kabinet ziet geen heil in het advies. “Het kabinet vindt het belangrijk dat lenen voor elke student toegankelijk blijft, zodat iedereen kan blijven studeren”, meldt demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op Twitter. “Een BKR-registratie kan een afschrikwekkende werking hebben, gaan we dus niet doen.”

Bron: NH Nieuws – Jouri Bakker

Tijmen Godfroid