Offertes in de bouw op losse schroeven door stijgende houtprijs

06 april 2021, 09:27 uur

De prijs van hout stijgt momenteel zo snel dat ondernemers in de bouw in financiële problemen dreigen te komen. Dat heeft te maken met opdrachtovereenkomsten die vaak al maanden geleden zijn getekend, maar waarin een prijs is afgesproken die niet langer realistisch is. Hovenier Jeroen Mars uit Koog aan de Zaan waarschuwt zijn klanten dat hij niet altijd meer aan de gemaakte afspraken kan voldoen.

De vraag naar hout is het afgelopen jaar enorm toegenomen. In het buitenland wordt veel opgekocht, maar ook in eigen land wordt flink geklust. “Mensen gaan niet meer op vakantie en kiezen ervoor om in de tuin wat te gaan doen”, verklaart Jeroen over de toegenomen vraag. Hierdoor is er steeds minder hout verkrijgbaar, wat de prijs flink opdrijft. “Een schuur die vorig jaar nog 3.000 euro kostte, zou nu alleen voor 5.000 euro gebouwd kunnen worden”, rekent Jeroen voor.

Houtmarkt ‘knettergek’

Op Facebook noemt de hovenier de huidige houtmarkt ‘knettergek’. Hij schrijft dat hij dit “nog nooit heeft meegemaakt” in zijn “30-jarige leven als hovenier”.

Als kleine ondernemer heeft hij geen plek waar hij hout kan opslaan en tot november dit jaar zijn alle offertes al getekend. De hovenier dreigt hierdoor flinke verliezen te lijden, al probeert hij zijn klanten de situatie uit te leggen. Negen van de tien keer hebben ze er begrip voor en zijn ze bereid extra te betalen, maar soms verliest hij de klus of moet hij zelf bijbetalen.

Jeroen benadrukt dat de overspannen houtmarkt wat hem betreft geen vrijbrief wordt om te pas en te onpas de offertes te veranderen. “De klant moet je maar geloven en zo kunnen we proberen er samen uit te komen.”

Bron: NH Nieuws – Mischa Korzec

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2021 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.