De gemeente Edam-Volendam wil graag vooroplopen op het gebied van duurzaamheid. Dat is dan ook de reden dat het nemen van verduurzamingsmaatregelen in of rondom de woning wordt gestimuleerd. Er zijn verschillende subsidie- en financieringsmogelijkheden beschikbaar om energiebesparende maatregelen te kunnen realiseren. Dat is fijn want energiezuinig wonen vraagt vooraf om een flinke investering. Daar staat tegenover dat woningeigenaren direct besparen op de energierekening. 

Tips om de woning energiezuiniger te maken

Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Zo besparen eigenaren direct op hun energierekening. Daarnaast gaat de waarde van de woning vaak ook omhoog. Energiezuinig wonen begint bij een goede isolatie. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte binnenshuis blijft zodat er minder gestookt hoeft te worden. Hiermee kunnen eigenaren elk jaar maar liefst 1500 euro op hun energierekening besparen. Nadat de woning goed geïsoleerd is, kan er nagedacht worden over een duurzame manier van verwarmen. Men kan hierbij denken aan warmtepompen en zonneboilers als alternatief voor de traditionele cv-ketel. 

Eigen energie opwekken 

Het is ook mogelijk om geheel energieneutraal te wonen. Dat houdt in dat de bewoners ook nog eens zelf hun energie opwekken. Dat kan bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen op het dak. De btw die men betaalt op de installatie en aanleg van de zonnepanelen, kan teruggevraagd worden bij de Belastingdienst. In de winter hebben de eigenaren wel stroom nodig van een energieleverancier, maar daar staat tegenover dat ze zelf in de zomer ook stroom aan het energiebedrijf leveren. Over een jaar gemeten hebben zij dus ‘nul op de meter’ staan. Het advies aan mensen met zonnepanelen is om een energiecontract af te sluiten bij een groene energieleverancier. Door middel van energieprijzen vergelijken kunnen zij erachter komen welke leverancier er het beste bij hun wensen past. 

Subsidie energiebesparing eigen huis voor VvE 

Vereniging van Eigenaren (VvE) kunnen subsidie krijgen voor een combinatie van isolatiemaatregelen. Voorbeelden van isolatiemogelijkheden zijn: dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en HR++ of triple glas. Er moeten minimaal twee vormen van isolatie aangebracht worden. VvE’s kunnen nog tot en met 31 december 2019 gebruik maken van deze regeling. De subsidie moet vooraf aangevraagd worden bij het RVO. Het is ook mogelijk om subsidie te krijgen voor een energieadvies en procesbegeleiding. 

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) 

De Nederlandse overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Als we stoppen met aardgas, dan moeten we onze huizen dus op andere manieren verwarmen. Dat kan door middel van warmtenetten, groen gas en elektrische oplossingen. Vaak hangt hier wel een behoorlijk prijskaartje aan. Vandaar dat de overheid subsidie verstrekt bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Deze subsidie is ook tot 31 december 2019 aan te vragen bij het RVO. Hoeveel subsidie eigenaren kunnen krijgen, hangt af van het soort apparaat en de energieprestatie.