Ingezonden mededeling

In 2018 registreerde de politie maar liefst 12.215 auto-inbraken in de provincie Noord-Holland. Dat zijn er maar liefst 33 per dag! Hoewel deze cijfers op het eerste gezicht schrikbarend hoog lijken, zijn deze statistieken over het algemeen goed nieuws: het aantal inbraken is, ten opzichte van 2017, in de meeste gemeenten flink gedaald. Dit geldt helaas niet voor de gemeente Edam-Volendam: het aantal auto-inbraken is in onze gemeente met maar liefst 23% gestegen. Sommige inbraken vinden zelfs plaats op klaarlichte dag.

Verwarring voert de boventoon

De dieven hebben het niet alleen gemunt op waardevolle spullen die in de auto zijn achtergebleven, maar ook op navigatiesystemen, radio’s, velgen, koplampen en airbags. Bij slachtoffers van deze vorm van criminaliteit bestaat er veel onduidelijkheid over de vraag welke verzekeraar instaat voor deze schade. Biedt een goedkope autoverzekering al bescherming tegen diefstal of moet juist worden aangeklopt bij de inboedelverzekering? Vergoedt de verzekeraar alles of moet een deel van de schade uit eigen zak betaald worden? De situatie is allesbehalve duidelijk.

De vergoeding van de diefstal losse spullen in de auto

Welke verzekeraar aangesproken kan worden na een auto-inbraak is afhankelijk van het type schade. Wanneer losse spullen uit de auto zijn gestolen, zoals een mobiele telefoon, handtas of laptop, is het slachtoffer afhankelijk van zijn of haar inboedelverzekering. Niet alle inboedelverzekeringen bieden echter dekking bij auto-inbraken. Ook de maximum dekking kan van verzekering tot verzekering verschillen. Zo zal de ene verzekering maximaal € 1000,- vergoeden voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere verzekering slechts een maximum dekking van € 250,- hanteert. Of een inboedelverzekering bescherming biedt en, zo ja, wat de maximum dekking is, blijkt uit de dekkingsvoorwaarden. Een autoverzekering biedt bij deze schade geen toevlucht – of het nou om een goedkope autoverzekering of een dure, uitgebreide variant gaat.

De vergoeding van braakschade en de diefstal van fabrieksaccessoires

Naast de schade veroorzaakt door de diefstal van losse spullen kan er ook sprake zijn van braakschade. Dit is de schade die is ontstaan door het forceren van deuren, ramen of het openbreken van sloten. Een ingeslagen raam is hier een goed voorbeeld van. Ook kan er sprake zijn van schade die is veroorzaakt door de diefstal van fabrieksaccessoires. Dit zijn de auto-accessoires die door de autofabrikant zijn ingebouwd, zoals airbags, koplampen, ingebouwde navigatiesystemen en autovelgen. Bij deze soorten schade moet worden gekeken naar de dekkingsvoorwaarden van de autoverzekering. Braakschade en diefstal van fabrieksaccessoires worden in de meeste gevallen vergoed door autoverzekeringen met een allriskdekking of beperkte cascodekking. Automobilisten die enkel een WA-verzekering hebben, zijn echter niet voor deze schade verzekerd: zij zullen het bedrag uit eigen zak moeten betalen.

Neem de dekkingsvoorwaarden onder de loep

Auto’s gaan tegenwoordig steeds langer mee. De premie en voorwaarden van je verzekeringen kunnen echter elk jaar veranderen. Het is daarom raadzaam om regelmatig te controleren of je huidige inboedel- en autoverzekering nog bij je past door de voorwaarden van deze verzekeringen goed door te lezen. Vergeet daarbij niet om de kleine lettertjes onder de loep te nemen – juist deze kleine lettertjes hebben vaak grote gevolgen.

Foto: TheDigitalWay