De plannen om Amsterdamse scholieren voorrang te geven bij de keus voor een middelbare school zijn voorlopig opzij geschoven. Daarover ontstond grote onrust in diverse dorpen in onder meer Waterland, waar kinderen afhankelijk zijn van de scholen in Amsterdam. De vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs (OSVO) zegt in een persbericht de regio functie van de Amsterdamse scholen te onderkennen.

Het OSVO was van plan om het lotings- en matchingssysteem op de schop te gooien. Dat moest voorkomen dat te veel Amsterdamse scholieren op een middelbare school terecht kwamen waar ze eigenlijk liever niet zouden worden geplaatst.

Die plannen zouden echter vele kinderen uit bijvoorbeeld Landsmeer en Broek en Waterland benadelen. In de gemeente Waterland is maar één middelbare school. Er werden bijna 4.200 handtekeningen ingediend tegen het plan.

“We hebben de afgelopen twee weken continu gekeken naar alle opties. We hebben tien scenario’s de revue laten passeren”, zegt de voorzitter van de OSVO Rob Oudkerk tegen NH Nieuws. “Uiteindelijk vonden we het niet te verkopen dat we kinderen uit Lijnden zouden weren en uit Badhoevedorp wel toe zouden laten.”

Pieter Roozenboom, één van de bezorgde ouders die protesteerden tegen het plan, is blij met de uitkomst: “Voorlopig zijn we opgelucht dat we niet op postcode gediscrimineerd worden. Er hangen nog steeds veranderingen in de lucht, maar het is in ieder geval voor de huidige achtstegroepers fijn. Het voelde echt onrechtvaardig, ik ben blij dat het tot de OSVO is doorgedrongen dat de Amsterdamse scholen ook een regiofunctie hebben.”

Vergroten capaciteit

De vereniging blijft wel vastbesloten om het lotingssysteem te verbeteren. De komende tijd richt het zich op het vergroten van de capaciteit bij de scholen om meer kinderen op te kunnen vangen. Zo komen er extra plekken bij twee gymnasia. Bovendien willen de schoolbesturen hun aanbod beter aansluiten op de vraag. Oudkerk beaamt dat het een enorm lastige klus is, maar is wel optimistisch. “In de tijd dat ik voorzitter van de OSVO ben heb ik nog nooit meegemaakt dat de verschillende besturen zo bereid waren om samen te werken en dit op te lossen.”

Bron: NH Nieuws