10 December is de Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor mensen die onrecht is aangedaan. Ook in Gemeente Edam-Volendam wordt op 8 december 2018 volop geschreven. In de Meerwijk Bibliotheek, Dijkgraaf Poschlaan 8, Edam worden om 11.00 uur de deuren geopend en schrijven we tot 14.00 uur door.

Write for Rights – Internationaal bezoek

Het doet ons een groot genoegen om te mogen melden dat wij op 8 december ook bezoek krijgen van buitenlandse gasten. Speciaal voor de Write for Rights actie komen Teodora del Carmen Vásquez (El Salvador) en Yecenia Armenta Graciano (Mexico) naar Nederland én zullen zij een bezoek brengen aan de Write for Rights actie in Edam. Zij zijn naar aanleiding van acties van Amnesty International vrijgelaten. In de Bibliotheek in Edam is er gelegenheid om vragen te stellen aan Teodora en Yecenia.

Teodora del Carmen Vásquez

In El Salvador is Teodora del Carmen Vásquez op 15 februari 2018 vrijgelaten. Ze werd eerder tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘moord’ nadat ze een doodgeboren kindje kreeg. Wij voerden intensief actie voor haar vrijlating.

Yecenia Armenta Graciano

Op 12 juli 2012 werd Yecenia Armenta aangehouden door agenten in burger. Ze werd geslagen, stikte bijna doordat ze een plastic zak op haar hoofd kreeg, en had het gevoel te verdrinken omdat de agenten een doordrenkte doek op haar gezicht duwden. Daarna werd ze ondersteboven opgehangen en verkracht. De agenten probeerden Armenta zo een bekentenis te laten ondertekenen. Dat deed ze uiteindelijk toen de agenten dreigden haar kinderen te verkrachten en te doden. Wát ze tekende weet ze niet – ze was geblinddoekt. De gedwongen bekentenis was het enige bewijs tegen Armenta.

Tijdens Write for Rights schrijven mensen naar autoriteiten van verschillende landen. Ze komen in actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Mensen die gevangenzitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming. Omdat de regering zich onder druk gezet voelt.

Voor wie schrijven we dit jaar?

Dit jaar schrijven we voor tien vrouwelijke activisten. Want wereldwijd staan mensenrechtenverdedigers onder druk, en vrouwelijke activisten hebben het vaak extra zwaar. Vrouwen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting. We schrijven onder anderen voor de Iraanse mensenrechtenverdediger Atena Daemi, die een gevangenisstraf van 7 jaar uitzit omdat ze actie voerde tegen de doodstraf. Voor de Oekraïense LHBTI-activist Vitalina Koval, die te maken krijgt met geweld en bedreigingen. En voor de nabestaanden van de Braziliaanse politica Mariëlle Franco, die op 14 maart 2018 werd vermoord.