Wellicht is het al opgevallen: de snelheidscampagne is van start gegaan! Nu het weer lente wordt en kinderen vaker buiten spelen, is het extra belangrijk om rustig te rijden. Daarom hebben de gemeenten in Vervoerregio Amsterdam campagneposters geplaatst en vragen we samen met politie, scholen, Team Alert en VVN extra aandacht voor verkeersveiligheid.

Wist u dat hardrijders in woonwijken vaak bewoners zelf zijn? Meestal rijden mensen onbewust harder dan de toegestane snelheid wanneer ze de weg goed kennen. Ongemerkt zorgen brede wegen en argumenten als ‘er gebeurt toch nooit iets’ voor verandering in het rijgedrag. Maar ook kleine overschrijdingen van de snelheidslimiet hebben gevolgen voor de verkeersveiligheid. Daarom vragen we ook dit jaar weer aandacht voor de maximale snelheid zodat iedereen veilig over straat kan.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Wanneer we allemaal beter opletten in de bebouwde kom wordt het veiliger voor iedereen. En zeker voor de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen en senioren. Vooral voetgangers en fietsers lopen risico in het verkeer. Veel mensen weten niet dat zelfs een aanrijding met 30 kilometer per uur voor één op de tien voetgangers al dodelijk is. Bij 50 kilometer per uur overleeft de helft van de voetgangers de klap niet. Houd u daarom aan de limiet wanneer u op een 30 of 50 kilometerweg rijdt. Simpelweg rustig rijden doet wonderen voor uw remweg.

Waarom is het zo belangrijk bewust met je snelheid bezig te zijn?

Snelheid bepaalt de lengte van de remweg. Een fitte bestuurder heeft bij normale weersomstandigheden ongeveer één seconde nodig voordat hij het rempedaal indrukt. Die reactieseconde is cruciaal. Want hoe hoger uw snelheid, des te meer meters u in die tijd aflegt. De techniek van auto’s is de laatste jaren verbeterd, maar die reactieseconde blijft gelijk. Een bestuurder rijdt dus heel wat meters op volle snelheid door, voordat hij überhaupt op de rem trapt. En dan volgt dus nog de afstand die nodig is om de auto tot stilstand te brengen.

Snelheid / Reactie / Remmen / Totale remweg
50 km/u / 13,9 m / 13,8 m / 27,7 m
55 km/u / 15,3 m / 16,7 m / 32,0 m
60 km/u / 16,7 m / 19,8 m / 36,5 m

Wist u dat

  • een botsing met 50 km per uur staat gelijk aan een val van drie verdiepingen van een flatgebouw (10 meter)?
  • bij ongeveer één op drie dodelijke verkeersongelukken te hoge snelheid een doorslaggevende rol speelt?
  • als aan overtreders wordt gevraagd waarom ze te hard reden, ze vaak niet eens weten dat ze te hard reden?
  • wanneer iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, we in Nederland 25 tot 30% minder letselslachtoffers hebben?
  • snelheidsovertredingen tot 10 à 15 km boven de limieten van 30 en 50 km per uur binnen de bebouwde kom jaarlijks circa tien voetgangers en fietsers het leven kosten?
  • daar bovenop nog eens 200 mensen zwaargewond in het ziekenhuis worden opgenomen?
  • bij regenachtig weer de remweg nóg een stuk langer is?
  • niet iedereen daar rekening mee houdt?

Bron: Vervoersregio Amsterdam