Programma Dodenherdenking Volendam

Dodenherdenking in Volendam vangt op 4 mei om 18.15 uur aan in de Mariakerk, alwaar ‘De Zangertjes van Volendam’ een lied zullen zingen. Rond 18.20 uur houdt wethouder Sombroek een toespraak.

Carlo Molenaar van Amnesty International houdt om 18.30 uur een toespraak, waarna kinderen van diverse basisscholen gedichten voor zullen dragen. Vervolgens zullen alle kerkgenodigden o.l.v. De Tamboers via de Prins Bernardlaan en de Aalstraat naar het Pellersplein lopen.

Rond 18.50 uur zal burgemeester Sievers een krans leggen bij het Mariabeeld. De kinderen van groep 8 van de J.F. Kennedyschool en Amnesty International leggen daarna hun bloemen neer bij het monument.

Daarna wordt aan alle aanwezigen de gelegenheid geboden hun bloemen/kransen neer te leggen.

Om 19:00 uur speet het Fanfarekorps Wilhelmina de ‘Last Post’ en wordt aansluitend twee minuten stilte gehouden.

Rond 19.05 houdt burgemeester Sievers een toespraak en met het ‘Wilhelmus’ van De Zangertjes van Volendam en het Fanfarekorps Wilhelmina wordt de herdenking rond 19.10 uur afgesloten.

Programma Dodenherdenking in Edam

De Dodenherdenking in Edam op 4 mei bestaat uit enkele onderdelen, die tezamen de gehele herdenking vormen. Vanaf plm. 18.10 uur verzamelt men zich bij het monument aan het Oorgat.

Om 18.20 uur start de herdenking bij het monument ‘De Tochtgenoten’ aan het Oorgat. Leerlingen van De Piramide hangen de vlag halfstok, waarna wethouder A.C.J. Koning de opening zal verrichten.

Na het voordragen van de namen van weggevoerde en overleden Joodse inwoners van de gemeente Edam-Volendam door dhr. T. van Wieringen en het Kaddisch door de heer M. de Groot, volgen twee minuten stilte.

Voorafgegaan door het ‘Yiskor’ door de heer A. Israëls, legt wethouder Koning als eerste een steen. Daarna leggen ook vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap, de KP, leerlingen van De Piramide en overige aanwezigen hun stenen.

De leerlingen van De Piramide dragen hun gedichten voor en als zij de vrijheidsfakkel overhandigd krijgen volgt een stille tocht naar het Egbert Snijder Monument.

De stille tocht gaat langs de Voorhaven, het Spui en Lingerzijde naar het Egbert Snijderplantsoen, alwaar bij Chinees Restaurant Jimmy” een korte pauze wordt gehouden voor aansluiting met leerlingen van De Trimaran, die kransen voor het Egbert Snijder Monument dragen.

Om plm. 19.17 uur vertrekt de stoet vanaf “Chinees Restaurant Jimmy” naar het Egbert Snijder Monument, waar leerlingen van De Piramide de vrijheidsfakkel doorgeven aan de leerlingen van De Trimaran.

Bij het monument worden vervolgens kransen gelegd door wethouder Koning, Mw. M. Ghawali en dhr. J. Harmsen van de KP Waterland en twee leerlingen van De Trimaran. Leerlingen, Amnesty International en overige aanwezigen leggen daarna hun bloemen.

Aansluitend worden er twee minuten stilte gehouden en klinkt daarna de “Last Post” door Gerro de Boer. Aan het einde van deze plechtigheid nodigt wethouder Koning de aanwezigen uit om in een stille tocht via de Westervesting naar de Algemene Begraafplaats te gaan.

Leerlingen van de Trimaran overhandigen de fakkel aan leerlingen van De Nieuwe School en op de begraafplaats wordt namens de K.P. Waterland op elk van de vier oorlogsgraven een bloemstuk gelegd.

Hierna volgt om 19.58 uur de herdenkingsbijeenkomst in de Grote- of St. Nicolaas Kerk. Tijdens deze bijeenkomst wordt, gelijk met heel Nederland, de twee minuten algehele stilte gehouden.

 

Programma Dodenherdenking Oosthuizen

Op 4 mei gaan in Oosthuizen om 18.00 uur de vlaggen halfstok en klinkt er klokgelui. Om 19.00 uur wordt er verzameld bij het Servicepunt (voormalig gemeentehuis) en volgt rond 19.15 uur een stille tocht.

In de Grote Kerk van Oosthuizen begint om 19.25 uur een bijeenkomst met een welkomstwoord door wethouder Hans Schütt. Sharon Smit van het Don Bosco College draagt daarna een gedicht voor, gevolgd door gedichten van diverse basisschoolleerlingen.

Aansluitend is er een muzikaal intermezzo van dames Zangkoor Oosthuizen en zal Carlo Molenaar van Amnesty International het woord nemen.

Gelijk met heel Nederland worden er om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden en zal daarna het Wilhelmus gezongen worden.

Om 20.10 uur worden de bloemen uitgereikt in de kerk en volgt de kranslegging en gezamenlijke bloemlegging bij het monument. Mocht u alleen het laatste gedeelte van het programma willen bijwonen, dan kan dat door de bloem op te halen en deze bij het verzetsmonument neer te leggen.

Demi Garms van de Zeevangsfanfare brengt de ‘Last Post’, waarna wethouder Hans Schütt de herdenkingsbijeenkomst af zal sluiten.