Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad het programmaplan 2018-2022 goedgekeurd. Het veelomvattende plan bevat de grootste projecten voor de komende vier jaar. Een zogeheten Projectenlab, opgericht om zorgvuldiger te kunnen opereren, stuurt vier grote projecten aan: herinrichting Europaplein, nieuwbouw sport- en turnhal de Seinpaal en herinrichting van Maria Goretti terrein aan de Julianaweg. Tenslotte valt ook het project Werk+ onder het Projectenlab. De overige grote projecten worden de komende jaren uitgewerkt. Na besluitvorming zal een financiële bijstelling van het Programmaplan moeten plaatsvinden.

Het plan beslaat alle sectoren van de gemeentelijke activiteiten. Dienstverlening aan burgers wordt zoveel mogelijk digitaal en daarmee 24/7 beschikbaar. Hier wordt een forse verbeterslag aangekondigd.

Nieuw stadskantoor

Het plan meldt dat de dorpsraden in de kleine kernen in stand worden gehouden. En dat er onderzoek komt naar de gemeentelijke huisvesting. In september 2017 moet de locatie bepaald zijn voor een nieuw stadskantoor. Het ‘nieuwe werken’ wordt bij de discussie betrokken. Begin 2018 wordt gestart met de verdere voorbereiding van de bouw, aanbesteding en bestemmingsplanprocedure. De aanvang van de bouw is reeds gepland in 2019, waarna in 2021 een verhuizing plaats zou moeten vinden.

Cameratoezicht

Als het gaat om een veilige woon- en leefomgeving krijgen diverse gebieden prioriteit. In Volendam betreft het de problematiek rond het Zuideinde en in Edam gaat het om het gebied rond basisschool de Piramide. Zichtbaarheid en preventie zijn hier de kernwoorden. Ingezet wordt op preventie en repressie. Zichtbaarheid en de feedback op meldingen zijn daarbij belangrijke elementen. Naast investeren in de buurt en inzet van drugshonden wordt onder meer gedacht aan mobiel cameratoezicht als instrument.
Alcoholontmoediging en drugsbestrijding blijven permanent aandacht vragen.

Een ander aspect van veiligheid is de brandweer. In Kwadijk komt een nieuwe kazerne. Deze dient duurzaam en bij voorkeur multifunctioneel van aard te zijn.

Bouwen

Op het gebied van wonen wordt de Lange Weeren gezien als de ruimtelijke afronding van Volendam. Een bestemmingsplan zal in 2018 moeten worden vastgesteld, waarna de komende jaren wordt toegewerkt naar bebouwing.
In alle overige kernen zal sprake zijn van bescheiden woningbouw. Volgens het plan zal dit gebeuren met respect voor de lintbebouwing, goed kijkend naar de werkelijke woonbehoefte. Afronding van lopende projecten, waaronder de Broeckgouw, heeft hier prioriteit.
Ook het Korsnass-terrein wordt weer genoemd. De komende twee jaar moet hier beweging in komen.

Nog dit jaar komt het college met een voorstel om voor de locaties het Kraaiennest in Oosthuizen, de Botter in Edam en de Blokwhere in Volendam een nieuwe bestemming te vinden. Woningbouwcorporaties worden hierbij betrokken.

Economie

Op het gebied van economie wordt voortgezet op de ontwikkeling van een economische Agenda en een economisch Platform met diverse betrokkenen uit het bedrijfsleven. De recent aangenomen toeristische visie dient als uitgangspunt voor toekomstig beleid. Het streven is naar meer harmonie en langere verblijfsduur.

In dat kader wordt onderzocht of er in Volendam een steiger komt voor cruiseschepen. De naam van Etersheim valt weer als het gaat om extra aanlegplaatsen.

Doordat de Raad van State een negatieve uitspraak heeft gedaan over het vergroten van het Edamse industrieterrein, worden mogelijke bedrijfverplaatsingen (met name vanuit Volendam) voorlopig herzien.

Asbest weg

Duurzaamheid krijgt ook in Edam-Volendam prioriteit. Een ingebrachte motie om te investeren in duurzaamheid zal worden uitgevoerd. Verder zullen particuliere initiatieven worden gestimuleerd en gaat de gemeente haar voorbeeldfunctie invulling geven. Als voorbeeld wordt genoemd het verduurzamen van de openbare verlichting. Bij de volkstuinen in Edam en Volendams zal asbest gesaneerd worden. Ook wordt uitvoering gegeven aan een Duurzaamheidsagenda en wordt gemeentelijk vastgoed de komende jaren verduurzaamd.

Waterrijk

Als het om verkeer gaat krijgt de komst van een derde ontsluitingsweg tussen Volendam en Edam prioriteit. De komende twee jaar moet dit gestalte krijgen.

Hoewel het tot op heden niet gelukt is, mede door een afwijzing van de gemeente Beemster, blijft de optie open staan voor de wijk Waterrijk in Oosthuizen om een ontsluiting te realiseren via een brug over de ringvaart richting A7 of via het spoor naar de N247.

Busparkeerplaatsen Edam

Het parkeerbeleid gaat onder de loep. Gekeken wordt na herijking blauwe zones, de ontwikkeling van parkeerdruk, het realiseren van extra parkeerruimte, het faciliteren van oplaadpalen voor elektrisch vervoer en een evaluatie van het Parkeerfonds. Ook het faciliteren van fiets-parkeren krijgt meer aandacht. Concreet wordt in 2018 voorbereidingen getroffen voor de realisatie van busparkeerplaatsen in Edam.

Toegangscontrole afvalcontainers

Binnen vijf jaar zullen ondergrondse afvalcontainers gebruik gaan maken van een zogeheten volmeldingssysteem. Ook zal toegewerkt worden naar een systeem van toegangscontrole. Hierdoor kunnen bedrijven niet meer hun restafval als huishoudelijk afval aanbieden. Verder zal het aantal ondergrondse containers flink toenemen.

Voor het plan om een bouwspeelplaats in te richten wordt in eerste instantie in 2018 gestart op een tijdelijke locatie. Vanaf 2020 moet er een definitieve plek gevonden worden in de Broeckgouw.

Het schoolzwemmen zal zoveel mogelijk in tact worden gelaten de komende vier, vijf jaar. We leven in een waterrijke omgeving waar het belangrijk is dat kinderen snel leren zwemmen, is het motto.

Verhuizing De Piramide

Voor basisschool de Piramide zal onderzocht worden of een verhuizing c.q. nieuwbouw een optie is. Het schoolgebouw is verouderd. In 2018 wordt onderzoek ingesteld naar een mogelijke verhuizing. Tevens zal gekeken worden naar de ver- of nieuwbouwmogelijkheden van basisschool de Zuidwester in Volendam. Daarnaast zal een onderzoek komen over het openbaar stellen van schoolpleinen.

Belastingen

Als het om gemeentelijke belastingen gaat is de inzet dat de kosten niet meer stijgen dan het inflatiepercentage. Het gemeentelijk belastingstelsel zal in 2018 tegen het licht worden gehouden.

Ook het gemeentelijk inkoopbeleid gaat (wederom) onder de loep. Gekeken zal worden hoe er bezuinigd kan worden op de totale inkoop van maar liefst 40 miljoen euro per jaar.

 

Bron: Groot-Waterland.nl